14. 05. 2024 Bonifác 23°C Jasno

Májový program v BBD

28.04.2024 Autor: Laura , Foto: babkovedivadlo.sk
Termín: 19.05.2024 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
440857993 862718025660566 2170852102254877564 n

Zdroj: BBD

Keďže nás v máji čaká hromada význačných sviatkov a medzinárodných dní, nezostávame s oslavami pozadu ani v bábkovom divadle. Pripojíte sa k nám?

Zvedavosť a chuť objavovať svet okolo(lo) nás oslávime so štvoricou bádateľov v OkololO. V laboratóriu plnom kruhov, kružníc a gúľ to však bude najmä hra, takže žiaden sviatok prácou čakať nemusíte.

Festivalom dobrých aj svojských vlastností by sme mohli nazvať vzácny čas strávený v komornom svete hračiek z Rozprávok o Malej tučnej víle. Chcieť byť lepší a hovoriť pravdu by sme si však mali vážiť stále, nielen, keď to je ľahké.

Keď sa vlády chopia diletanti, nie je to nikdy žiadna sláva. Zakončíme boj so zlom v Zázračnom lekárovi smútočnou hostinou alebo poriadnou párty so živou hudbou a náletom rozprávkových koní?

Tradíciu českého a slovenského bábkarstva aj desaťročia v spoločnom štáte uctíme s festivalovým hitom Zapísaný spolok slovenských a českých bábkarov uvádza: Zbojník a Gašparko. Oceňovaná slávnosť bábok, herectva a humoru bude opäť v Bratislave. Sláva!


 

5. 5. (nedeľa) o 10.00 a 14.30, budova Radošinského naivného divadla, Záhradnícka 95, BA (javiskové sedenie) 

Katarína Aulitisová a umelecký kolektív

OkololO

Vzrušujúce odkrývanie pohybov, zvukov a farieb začarovaných v kruhoch.

Poznáte to: všetko má začiatok a koniec. Kde ho však má koliesko? A guľôčka? Štyria hráči v komornom priestore odhaľujú cestu nekonečnom. Kde kolo, tam kolo, bolo raz jedno okolo. Budeme (sa) gúľať, kotúľať, váľať, krbáľať, kopŕcať, pekne okrúhlo, doguľata a naguľato. Na zemi či vo vzduchu overíme zákony fyziky a nespútanosť imaginácie, pre ktorú neplatia žiadne zákony. Guľôčky, kolieska či valce zapoja všetky zmysly: budú sa nám prihovárať pohybmi, zvukmi či svetlom. Pretože všade okolo nás sú kruhy. Všetko cirkuluje, vzťahy, nálady, ročné obdobia, život, planéty. Všetci sme guľa – sme zemeguľa.

Vizuálne pôsobivá inscenácia bez slov interaktívne zapája deti a ponúka množstvo podnetov na rozvoj vnímavosti a fantázie dieťaťa už od 3 rokov.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Koncept, réžia: Katarína Aulitisová
Dramaturgia: Peter Galdík
Scéna, kostýmy: Ivana Macková
Hudba: Pavol Gajdoš
Choreografia: Jazmína Piktorová
Hrajú: Frederika Kašiarová, Peter Pavlík, René Sorád, Ľuboš Janák a. h.

Vstupné: 8,00 €
3+
50 minút

................................................................................................................................................................

 

 

12. 5. (nedeľa) o 10.00 a 14.30, budova Radošinského naivného divadla, Záhradnícka 95, BA (javiskové sedenie) 

Jiří Dědeček

Rozprávky o Malej tučnej víle

Správa o stave detského vnímania sveta.

Malá tučná víla, Trpajzel, Prechladnutá rybička, Prasisko, Špinavý zajac – svet hračiek, ktorý je citlivou paródiou svojráznych ľudských vlastností a konania. Ako povedať niekomu nepríjemnú pravdu a zároveň ho neuraziť? A ako si ju vypočuť? Krátke príbehy o tom, ako zvládať hnev, naučiť sa prijímať kritiku a pracovať so svojimi nepeknými vlastnosťami, sú tlmočené s detskou logikou a obrazným pohľadom na svet.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Autor: Jiří Dědeček
Adaptácia, výtvarný koncept, réžia: Katarína Aulitisová
Hudba: Štefan Horváth
Hrajú: Michal Adam, Miriam Kalinková, Ľubomír Piktor, Jaroslava Hupková a. h.

Vstupné: 8,00 €
3+
50 minút

................................................................................................................................................................

19. 5. (nedeľa) o 14.30 a 16.30, budova Radošinského naivného divadla, Záhradnícka 95, BA 

Matej Truban

Zázračný lekár

Príbeh o tom, že proti každej chorobe existuje „zaručený liek“, o tom, že za každým rohom číha dajaké zlo a že hrdinom môže byť každý z nás.

Kto sa bojí, ten nech nechodí do lesa, kto nebojí sa, tomu duša zaplesá! Nová autorská inscenácia Zázračný lekár inšpirovaná maďarskou ľudovou rozprávkou rozpráva príbeh obuvníka Cipésza a jeho manželky, ktorí zatúžia zlepšiť svoj spoločenský status. No ako správni fušeri zvolia na dosiahnutie svojho cieľa veľmi nečisté techniky. Prirodzene teda treba nájsť niekoho, kto všetok tento chaos a nešťastie zastaví. Ako to však býva, sila sa skrýva tam, kde by ju nikto nehľadal. Nebojácny tvorivý tím Divadla Houže sa na túto cestu vydáva v sprievode absurdného humoru, prekvapivých zvratov a živej kapely.

Réžia a text: Matej Truban
Asistent réžie:  Miro Tauchmann
Dramaturgia a texty piesní: Hana Launerová
Hudba: Michal Mikuláš
Scéna, bábky a kostýmy: Michaela Zajačková
Hrajú: Frederika Kašiarová, Róbert Laurinec, Peter Pavlík, René Sorád

Vstupné: 8,00 €
6+
60 minút

................................................................................................................................................................

26. 5. (nedeľa) o 14.30 a 17.00, budova Radošinského naivného divadla, Záhradnícka 95, BA
30. 5. (štvrtok) o 18.00, budova Radošinského naivného divadla, Záhradnícka 95, BA 

Peter Galdík, Tomáš Jarkovský

Zapísaný spolok slovenských a českých bábkarov uvádza: Zbojník a Gašparko

Koprodukčný projekt s českým Divadlom Drak pri príležitosti 30. výročia rozpadu Česko-Slovenska.

Česko-Slovensko sa rozpadlo pred 30 rokmi. Zánik spoločného štátu však neznamenal koniec blízkosti dvoch národov, práve naopak. Pri prekročení štátnej hranice sa necítime ako v cudzine a Čechov radi nazývame bratmi. Z vrúcneho priateľského vzťahu sa zrodila aj výnimočná koprodukčná inscenácia v spolupráci s divadlom Drak z Hradca Králové.

Na javisku sa stretávajú českí a slovenskí herci s cieľom vytvoriť pravú a nefalšovanú, originálnu česko-slovenskú inscenáciu. Kde však začať? Kto reprezentuje naše špecifické národné povahy a ako ich spojiť do jedného celku? Na pomoc prichádza udatný Jánošík za slovenskú a urozprávaný Gašparko za českú stranu. Spojenie dvoch nespojiteľných naturelov vedie k zážitkom v slovenských vysokých horách aj v romantických českých hájoch. Kam však celý príbeh smeruje? A spĺňa očakávania a predstavy jednej či druhej strany?

Bábkovo-činoherná inscenácia je metaforou nažívania v jednom útvare. Dokážeme robiť kompromisy v záujme spoločných cieľov? Akí však vlastne sme? A ako vnímame druhých? A existuje vôbec niečo ako národný charakter?

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Text, dramaturgia: Tomáš Jarkovský, Peter Galdík
Scéna, bábky: Karel Czech
Kostýmy: Tereza Vašíčková
Hudba: Daniel Čámský
Réžia: Šimon Spišák, Jakub Vašíček
Hrajú: Frederika Kašiarová, Peter Pavlík/Ľuboš Janák a. h., Ľubomír Piktor, Šimon Dohnálek a. h., Milan Hajn a. h., Pavla Lustyková a. h.

Vstupné: 8,00 €
10+
70 minút

................................................................................................................................................................

Zmena programu vyhradená.

 

 

Napíšte komentár