12. 05. 2024 Pankrác 24°C Jasno

Prvú hvezdáreň v Bratislave slávnostne otvorili na Deutsche Schule

Autor: Laura , Foto: Deutsche Schule Bratislava
1dfeaca5 aa95 4fd8 9f02 51a24eb65935

Zdroj: Deutsche Schule Bratislava

Slávnostné otvorenie prvej hvezdárne v Bratislave - DSB Observatórium sa konalo vo štvrtok 25.4.2024. Bratislava má teda svoju prvú hvezdáreň, nachádza sa na streche budovy školy na Bárdošovej.

Vďaka tomuto projektu sa rozšíria možnosti vzdelávania v oblasti astronómie a prírodných vied v spolupráci s renomovanými odbornými lektormi. 
Širokej verejnosti sa hvezdáreň otvorí na jeseň alebo na konci roka. Budú to organizované prehliadky, vo vyhradené dni sa bude možné prihlásiť a spolu s lektorom pozorovať hviezdy profesionálnym teleskopom.

Do kopuly sa zmestí 15 až 20 ludí. V typicky okrúhlej kupole hvezdárne sa nachádzajú dva teleskopy. Jeden na nočné pozorovanie s priemerom objektívu 406 mm a druhý na pozorovanie Slnka s priemerom objektívu 70 mm, so špeciálnym Hα filtrom.

Na Deutsche Schule je astronómia súčasťou fyziky, ale chcú tento predmet rozširovať a zapojiť do neho profesionálnych lektorov.
Nová hvezdáreň bude určená pre astronomický klub a jeho členov, deti a mládež, študentov univerzity a verejnosť.  Hvezdáreň bude plniť nielen vzdelávaciu funkciu, ale aj zábavnú a spoločenskú. Napríklad bude možné spojiť nočné pozorovanie hviezd s prespávaním pre žiakov školy, či organizovať malé komorné eventy a vzdelávacie teambuildingy. Partnerom pri prevádzkovaní hvezdárne bude občianske združenie Slovenské planetáriá.

Ambasádorom DSB-Observatória je prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella.   

8f46c122 d8e1 45f6 9e62 5383bcb57f80

Zdroj: Deutsche Schule Bratislava

 

Napíšte komentár