18. 05. 2024 Viola 23°C Búrky

Tri najtmavšie miesta na Slovensku

Autor: Zuzka
Adresa:Slovensko Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:
milky way 984050 1280

Zdroj: pixabay.com

Svetelné znečistenie - je svetlo vyrobené človekom, umelo pridávané do nočnej krajiny. 
Svietením tam, kam nepotrebujeme a zbytočne veľkým výkonom zdrojov svetla, zasahuje do mnohých oblastí nášho života. Príroda a rovnako aj my sami tmu jednoducho potrebujeme. Jej nedostatok sa skôr či neskôr prejaví negatívne.

Kam teda ísť pozorovať nočnú oblohu?

1. Park tmavej oblohy v Poloninách

Park tmavej oblohy v Poloninách je najtmavším miestom na Slovensku a v poradí 20. park tmavej oblohy na svete. Môžete tu sledovať nočnú oblohu nepoznačenú svetelným znečistením. Bez ďalekohľadu sa dá vidieť až 2 000 hviezd. (v  mestách iba 200 a vo veľkomestách len 20). Dokonca  je tu výborne viditeľná aj mliečna dráha. Park tmavej oblohy sa nachádza na území Národného parku Poloniny, ktorý leží na hraniciach s Poľskom a Ukrajinou v okrese Snina v Prešovskom kraji. Je to najvýchodnejšia časť Slovenska a patrí medzi najredšie osídlené.  

2. Park tmavej oblohy vo Veľkej Fatre

Park tmavej oblohy Veľká Fatra sa nachádza vo výške viac ako 1 300 metrov nad morom a funguje od roku 2015. Leží v okolí Kráľovej studne. Jas oblohy na tomto mieste dosahuje 3. stupeň Bortleho škály, ktorá má 9 stupňov. Prvé stupne môžeme nájsť napríklad v neobývaných častiach Afriky alebo Austrálie.

3. Oblasť tmavej oblohy na Horných Kysuciach

Tento park vznikol v roku 2013 a je to druhý park tohto typu na Slovensku. Nachádza sa na hranici s Českom. Park sa rozprestiera na území Slovenska ale aj Česka. Menšiu časť tvorí slovenská oblasť Kysuce, väčšia spadá pod české Beskydy. Kysuce a Beskydy dosiahli 4. stupeň na Bortleho 9-stupňovej stupnici. Rovnako ako v Poloninách je tu možné voľným okom pozorovať tisícky hviezd, Mliečnu cestu či zodiakálne svetlo.

Hoci súčasný stav vyzerá veľmi zle, predpoveď pre rok 2025 je skutočne hrôzostrašná. Može sa stať, že vaše deti sa vás skutočne opýtajú: „Otec, mama, čo sú to hviezdy ?“ Záleží iba na nás, aby sa táto predpoveď nenaplnila.

Nechcete sa vám za nočnou oblohou cestovať ďaleko?  V tom prípade si pozrite program planetárií a hvezdární vo svojom okolí:

Svieťme iba tam a vždy iba toľko, ako je to nevyhnutné!

Napíšte komentár