20. 05. 2024 Bernard 25°C Prehánky, búrky

Rarity na Slovensku vytvorené ľudskou rukou

Autor: Zuzka
Adresa:- Čas:- Telefón: - www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Slovensko je krajina plná prirodných unikátov, ale tentokrát Vám prinášame rarity vytvorené ľudskou rukou.

1. Slovenský orloj

Lokalita: Žilinský kraj, Stará Bystrica

Slovenský Orloj v Starej Bystrici je najväčšia drevená socha na Slovensku. Má podobu sediacej Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska. Srdcom orloja je tzv. astroláb, teda ciferník s astronomickými údajmi. Ako ako jediný z jestvujúcich orlojov na svete ukazuje tzv. pravý slnečný čas. Okrem toho astroláb ukazuje polohu mesiaca na oblohe, fázy mesiaca a polohu slnka v znamení zverokruhu. Jeho autorom je významný slovenský sochár Viliam Loviška.

slovensky orloj

Zdroj: sdetmi.com

2. Najužší dom v Európe

Lokalita: Bratislavský kraj, Bratislava

Najužší dom má šírku iba 1,30 metra. Nájdete ho na Michalskej ulici č. 15 v Bratislave. Je to najužší dom nielen v Bratislave, ale aj v celej Európe. Postavený bol iba kvôli zaplneniu miesta koncom 18. storočia, pretože pri demolácii múrov medzi Michalskou bránou a Michalskou vežou sa vytvorila medzera. 

najuzsi dom

Zdroj: S detmi.com

3. Strážca lesa

Lokalita: Žilinský kraj, obec Dúbrava

V doline neďaleko obce Dúbrava narazíte v lese na kamaráta Gruta zo Strážcov Galaxie. Vedie k nemu nenáročná asfaltová cesta v lese. Ak odparkujete pri baniach v Dúbrave je to cca 2 km pešo.

groot

Zdroj: S detmi.com


4. Slovenský betlehem v Rajeckej Lesnej 

Lokalita: Žilinský kraj, obec Rajecká Lesná

Slovenský betlehem je najväčší pohyblivý betlehem v Európe.  Nachádza sa v Rajeckej Lesnej a je to obdivuhodné dielo majstra Jozefa Pekaru z Rajeckých Teplíc, ktoré nezobrazuje len Kristovo narodenie, ale aj dejiny slovenského národa. Dielo je dlhé 8,5 m, široké 2,5 m a vysoké 3 m. Spolu je tu rozmiestnených asi 300 postáv, z ktorých sa polovica aj pohybuje. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jozef Mundi (@mundas11), 28 Dec 2019 o 9:05 PST

5. Čiernohronská železnica

Lokalita: Banskobystrický kraj, Čierny Balog

Jednou z najväčších turistických atrakcií Horehronia je historická Čiernohronská železnica. Kedysi vozila  drevo, dnes vozí turistov. Svetovou raritou tejto trasy je jazda vlaku cez futbalové ihrisko v Čiernom Balogu - Jánošovke. Po jednej strane máte výhľad na futbalový trávnik a po druhej obchádzate tribúny. Cez tento miestny futbalový štadión prejde vlak štyrikrát za deň. Skutočne kuriózne. Čo poviete?

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pure Slovakia (@pure.slovakia), 2 Jún 2020 o 12:21 PDT


6. Geoglyf koňa pod Spišským hradom

Lokalita: Košický kraj, Spišský hrad

Pod Spišským hradom je od r. 2008 postavený kamenný geoglyf, ktorý zobrazuje koňa z keltskej mince. Keltská minca bola nájdená presne v miestach, kde geoglyf stojí.  Autorom tohto diela je známy austrálsky umelec Andrew Rogers. Geoglyf má rozmery 100 x 100 m. Nachádza sa na severnom svahu pod hradom a je ho vidieť z hlavnej cesty.

View this post on Instagram

A post shared by fotosveet (@fotosveet)


7. Najvyššie položená kadibúdka

Lokalita: Vysoké Tatry, Chata pod Rysmi

Najvyššie položená kadibúdka na Slovensku sa nachádza v nadmorskej výške 2250 m.n. asi 200 m od Chaty pod Rysmi. Celá latrína je pomaľovaná veselými kresbami, okrem prednej steny, ktorá je presklenená a ponúka dych berúci výhľad. Túto unikátnu latrínu sa za posledné roky navštívilo viac ako pol milióna ľudí a zvyčajne sa na ňu čaká v rade.

294191220 370730298517289 5117567561589215432 nzdroj: sdetmi.com  293954836 1124477138165979 6330052734457778371 nzdroj:sdetmi.com

 


8. Slovenské Rio 

Lokalita: Žilinský kraj, obec Klin

V Rio de Janeiro je známe svojou Sochou Krista Spasiteľa týčiacou sa nad mestom. Málokto však vie, že podobnú sochu máme ja na Slovensku. Je to najvyššia socha Krista  na Slovensku a  nachádza sa v obci Klin na kopci Grapa a je jednou z troch na svete.  Vysoká je 10 metrov a váži 2,5 tony.  Autorom sochy je Peter Ganobjak. 
IMG 20220704 103627580

9. Slavošovský tunel 

Lokalita: Banskobystrický kraj, obec Slavošovce

Jedinečný Slavošovský tunel spája obce Slavošovce a Magnezitovce. Vlak tunelom nikdy neprešiel (nie sú tam ani koľajnice). Stavať sa začal v roku 1941 počas druhej svetovej vojny, kedy následkom Viedenskej arbitráže sa niektoré územia ocitli odrezané od Slovenska. Posledné práce dokončili 1949, ale to sa už blížilo SNP a následne koniec vojny a tunel stratil opodstatnenie. Jeho dĺžka je asi 2,5 km a možno ho prejsť za 45 min. Návštevníkov tunela čaká chlad, tma a adrenalínový zážitok. Trasu možno absolvovať i na bicykli. 
IMG 20200819 160644493

10. Nádvorie Európy

Lokalita: Nitriansky kraj, Komárno 

Nádvorie Európy v Komárne vzniklo v čase blížiaceho sa vstupu Slovenska do Európskej únie. Jedná sa o malé námestie obdĺžnikového tvaru, na ktorom stoja budovy ktoré reprezentujú architektúru a stavebné slohy typické pre temer všetky európske štáty. Nájdeme tu budovy z Gŕonska, Írska, Islandu, Talianska, Vatikánu či Transylvánie. Pri prehliadke pestrofarebných budov možno obdivovať aj sochy patrónov Európy (napr. Márie Terézie, Mateja Korvína, Panny Márie a iných), ktoré dotvárajú atmosféru nádvoria. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Rutas, viajes y más (@rutasviajesymas), 26 Máj 2020 o 1:32 PDT

11. Trúbiaci kameň

Lokalita: Banskobystrický kraj, obec Sucháň

Zatiaľ nie je jasné či v prípade trúbiacich otvorov v kameni ide o hračku prírody alebo dômyselný ľudský výtvor. Ide o mohutnú sopečnú skalu s dvomi otvormi na vrchnej strane. Pri správnom fúknutí do jedného z otvorov sa ozve silné zatrúbenie, ktoré sa rozlieha po okolitých dolinách. Len málokto však dokáže na skalu správne zatrúbiť; pretože obyčajným fúknutím skala tón nevydá. Hovorí sa, že kameň v čase tureckej okupácie slúžil Turkom ako signalizačné zariadenie.

 

Mohlo by Vás ešte zaujímať:

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Marika M. 08.01.2021, 16:58

    Orloj aj betlehem sú naozaj vydarené. Boli sme pozrieť už niekoľko krát.

  • Domi 26.12.2020, 17:56

    Strážca lesa. Slovensko má množstvo zaujimavým miest ako je toto a treba vidieť.

  • Veronika 10.12.2020, 12:26

    Pekné tipy, trúbiaci kameň odporúčam. Nenáročný výlet lesom.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár